Τελευταία Νέα

Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 03:06
Τελευταία Ενημέρωση: 09 Απριλίου 2019
Επικαιρότητα

Τα Τζουμέρκα διεθνές επίκεντρο για τις προστατευόμενες περιοχές

Off

Η περιοχή των Τζουμέρκων, που ανήκει διοικητικά και σε επίπεδο αρμοδιοτήτων στον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων, Κοιλάδας Αχελώου, Αγράφων και Μετεώρων έχει καταστεί παγκόσμιο επίκεντρο από τη Δευτέρα και μέχρι το τέλος της εβδομάδας στο πλαίσιο συζήτησης της βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο λόγος είναι η διοργάνωση στα Πράμαντα της 11ης συνάντησης εργασίας του δικτύου Ευρωπαϊκής Χάρτας, στο οποίο ανήκουν περισσότεροι από 400 Φορείς Διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών από 40 περίπου χώρες.

Στη συνάντηση των Τζουμέρκων, την πρώτη που πραγματοποιείται στην Ελλάδα συμμετέχουν 140 εκπρόσωποι φορέων από 20 χώρες και η θεματολογία της συνάντησης αναφέρεται στις κοινωνικές και πολιτιστικές επιπτώσεις του τουρισμού και στην αναζήτηση της βιώσιμης ανάπτυξης.

Οι συμμετέχοντες, εκπρόσωποι των φορέων θα έχουν τη δυνατότητα εκτός από τις συζητήσεις για τις βιώσιμες και καλές πρακτικές που εφαρμόζονται σε διάφορες περιοχές, να περιηγηθούν και να γνωρίσουν τις ομορφιές των Τζουμέρκων, ανταλλάσσοντας επίσης ιδέες και καλές πρακτικές.

Η επίσημη έναρξη της συνάντησης έγινε το πρωί της Τρίτης με την πρώτη συνάντηση εργασίας και τη συνεδρίαση στην οποία παρουσιάστηκαν οι τρέχουσες εξελίξεις στο ευρωπαϊκό χαρτοφυλάκιο του δικτύου.

Ένα σημαντικό κομμάτι της πρώτης ημέρας ήταν οι ευκαιρίες για τον αειφόρο τουρισμό στις περιοχές Natura 2000, αλλά και η πολιτισμική διαχείριση και οι κοινωνικές της επιπτώσεις.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέα Περιβάλλοντος Χριστίνα Μπαριτάκη που σε δηλώσεις της αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα της δικτύωσης μεταξύ των μελών του δικτύου, ώστε οι διαχειριστές να ανταλλάσσουν τις εμπειρίες τους και να μεταφέρουν αμφίδρομα τις καλές πρακτικές.

 

Αντιμέτωποι με την καχυποψία

Ο δήμαρχος Βορ. Τζουμέρκων Γ. Σεντελές στάθηκε στο σημαντικότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι Φορείς Διαχείρισης ως μέλη του δικτύου, που έχει να κάνει με την διαχρονική καχυποψία, ότι η προστασία του περιβάλλοντος πλήττει τα ευρύτερα ιδιωτικά και οικονομικά συμφέροντα.

«Η περιοχή των Τζουμέρκων εκτιμάται από τους συμμετέχοντες ότι βρίσκεται σε ένα υψηλό επίπεδο μεταξύ των περιοχών που παρουσιάζουν περιβαλλοντικό ενδιαφέρον και μπορεί να αποτελέσει ένα πρότυπο για το βιώσιμο τουρισμό. Αυτό που συναντά όμως κανείς στη χώρα είναι η ελλιπής ενημέρωση των εμπλεκόμενων γύρω από τα πλεονεκτήματα της προστασίας των περιοχών.

Δυστυχώς υπήρχε και εξακολουθεί και σήμερα να υπάρχει μία καχυποψία για τα εμπόδια που μπορεί να θέσουν οι δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος.Χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες και να επικοινωνήσουμε με τις επιχειρήσεις αναδεικνύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής, που εφόσον αξιοποιηθούν θα αποτελέσουν πλεονεκτήματα και για τις επιχειρήσεις τους», σημείωσε ο κ. Σεντελές.

Ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Σεραφείμ Φελέκης χαρακτήρισε «θεματοφύλακες του φυσικού περιβάλλοντος» τους Τζουμερκιώτες και αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο συγκριτικό πλεονέκτημα για τις αναπτυξιακές προοπτικές της περιοχής.

Στο πλαίσιο της 11ης συνάντησης και σύμφωνα με το πρόγραμμα αύριο Πέμπτη, στο επίσημο κλείσιμο θα απευθύνουν χαιρετισμό, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκρ. Φάμελλος και ο Περιφερειάρχης Αλ. Καχριμάνης.

Του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

 

Powerd By  

Ιδιοκτήτης - Νόμιμος Εκπρόσωπος - Διευθυντής - Διαχειριστής - Δικαιούχος domain name:
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΤΖΕΚΑ ΦΩΤΕΙΝΗ
Διευθυντής σύνταξης:
ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Ι. ΠΑΛΑΙΟΛΟΓΟΥ 8 45221 ΙΩΑΝΝΙΝΑ
tel 2651032055
mail ele@ele.gr

ΑΦΜ 047685050
ΔΟΥ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ